Повече от очевидно е, че президентът Румен Радев не иска България

...
Повече от очевидно е, че президентът Румен Радев не иска България
Коментари Харесай

След днешното му изказване: Радев определено не иска да има редовен кабинет

Повече от явно е, че президентът Румен Радев не иска България да има постоянен кабинет. След днешното му изявление при връчването на втория мандат на ПП-ДБ това стана очевидно и за слепите.

" Уважаеми, акад. Денков, желая да изразя своето персонално почитание към вас, познавайки ви в качеството на длъжностен министър в няколко държавни управления. А също по този начин и да изразя своето цялостно схващане за деликатността на обстановката, в която се намирате сега. Като президент и върховен главнокомандващ съм директно зает с нашата сигурност и предназначен да защищавам българската страна. Тук желая да заявя, че точно поради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на водачите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите обществени признания поради торпилирането на българския суверенитет ".

Радев уточни, че позицията му се дължи на няколко неща – " наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация, поръчката за вмешателство на изборите посредством преодоляване на Министерство на вътрешните работи и дискредитиране на водачите на европейски институции и името на България ".

Държавният глава обаче разгласи, че бил предназначен да брани конституцията и по тази причина бил задължен да връча този изследователски мандат.  " Неговото оползотворяване е ваше конституционно право. Но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, за запазване на вашето достолепие и политическа вероятност, и за запазване на имиджа на България пред нашите европейски сътрудници, ви приканвам да преосмислите напълно целесъобразността от този мандат, който, съгласно мен, към този момент е дискредитиран ", добави президентът и по този начин загатна, че съгласно него вторият мандат не би трябвало да бъде осъществен.

Радев за пръв път си разрешава да показва мнение, че даден мандат не би трябвало да бъде изпълнен. Това е и невиждано в българската история. Ако настояването му стане факт, то би нараснало опцията му да ръководи страната през служебния си кабинет. 

Ако президентът в реалност следваше главния закон на Републиката, щеше да е наясно, че вмешателството му е извънредно неприемливо. Работата на президента не се уголемява до такава степен да разпорежда и дава препоръки на политическите партии какво да вършат с проучвателния мандат, който са им отредили гласувалите за тях българи. В каквато и да е обстановка, е извънредно неприемливо и безконтролно президентът да си разрешава сходно държание, надвишаващо пълномощията му. 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ напомни на президента, че ролята му е да връчи мандата, не да разяснява какво да вършат с него политическите сили, показани в Народното събрание на парламентарната ни република. " Дали Радев намира оползотворяването на втория мандат за оправдано, или не, е мнение, което няма място в процедурата по връчването ", акцентира той. 

Денков отиде при президента с водачите на партиите от ПП-ДБ - Асен Василев (ПП), Атанас Атанасов (ДСБ) и Владислав Панев ( " Зелено придвижване " ). Там бе и Надежда Йорданова от " Да, България ".

Преди предишния петък настройките бяха с Денков при Радев да иде и Мария Габриел, откакто ПП-ДБ и ГЕРБ се бяха договорили да поддържат държавно управление с втория мандат с ротационни министър председатели. Партията на Бойко Борисов обаче замрази в събота договарянията с ПП-ДБ след изтеклия запис от съвещание на Политическа партия, само че сподели, че може да ги възобнови, като упорства за нови условия. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР